Haos in Grecia (sau de ce democratia ateniana e altfel decat cea americana)

Cine urmareste cat de cat stirile internationale stie ca Atena a fost astazi un oras paralizat, aflat sub asediul propriilor locuitori. Aeroporturile au fost inchise si o greva generala in toate sectoarele de activitate a blocat totul, pe un fundal de violenta de strada pe care nu l-am mai intalnit de la revoltele imigrantilor din Paris din 2005.
protests
De cateva zile, marile orase grecesti sunt scena unor violente de strada rar intalnite si arata ca dupa razboi. Ceea ce este insa greu de inteles (si de explicat) este ce a cauzat aceste violente. Presa internationala pune totul pe seama anarhistilor care protesteaa impotriva uciderii de catre politisti a unui adolescent. Incidentul pare relativ minor si are circumstante atenuante, avand in vedere ca adolescentul facea parte dintr-o banda care tocmai asedia cu pietre o masina de politie. Cum poate un incident izolat sa duca la o situatie in care toata tara este paralizata si marile orase sunt incendiate si devastate?
riot
Cine a fost macar o data in Atena in ultimii ani a observat probabil ca anarhismul este acolo mai mult decat un curent de opinie underground. Impreuna cu miscarea din care deriva (sau pe care o contesta, ar zice unii) — comunismul — anarhismul este in Grecia un stil de viata care impacteaza si modeleaza mai mult decat o simpla minoritate. Imi amintesc ca ma aflam in Atena chiar de 1 mai, ocazie cu care Partidul Comunist local organizase niste marsuri de amploare si mai multe bulevarde mari fusesera inchise pentru acest eveniment. In plus, pretutindeni pe strazi, in cafenele, in preajma universitatilor, vedeam tineri imbracati “alternativ”, cu frizuri “alternative”, care emanau o atitudine “anti-sistem”, discutau aprins idei si participau la diverse evenimente si marsuri de protest. Nu sunt genul de om care sa aiba prejudecati sau sa faca judecati de valoare pe baza felului in care cineva se imbraca sau arata, dar adolescentul atenian despre care vorbesc arata, se comporta si pare sa aiba alte preocupari fata de adolescentul bucurestean.
police
Grecia este de ani buni o democratie, si desi la momentul aderarii la Uniunea Europeana era cel mai sarac stat din Uniune, acum este departe de acest statut. Ce face totusi ca toti acesti oameni sa iasa pe strazi si sa devasteze tot ce le iese in cale? De ce tocmai poporul care a inventat acest “sistem de guvernamant” este impotriva lui? Pentru ca democratia ateniana de acum doua milenii nu are nimic de-a face cu forma de guvernamant actuala. Democratia de atunci era mai aproape de anarhism decat orice alta forma de guvernamant. In traducere mot-a-mot, insemna “puterea poporului”, insa acest sens a fost atenuat, s-a degradat in timp si a ajuns sa insemne puterea unei majoritati intr-un context in care exista institutii si mecanisme de separare a puterilor in stat si de control reciproc intre ele(“checks and balances”). In democratia ateniana “originala” (si “originara”), poporul decidea direct. Se adunau toti pe un deal si votau. Dealul exista si azi, locul arata ca o copaie care putea sa adune pana la 15.000 de oameni. Nu existau structuri de stat, institutii abstracte, nu exista nici stat. Tu decideai direct intr-o problema cu impact vizibil si imediat asupra vietii si bunastarii tale. (Sa mergem la razboi sau nu? Sa marim taxele sau nu?)
burning_tree
Oare nu acelasi lucru il doresc si tinerii cu glugi si cu fetele mascate care arunca cu cocktailuri Molotov in politie? Anarhismul, intr-o definitie simplista, militeaza pentru disparitia structurilor de stat. Puterea este descentralizata si distribuita in mainile populatiei. Cred ca atenienii se simt tradati de democratia de import si vor democratia lor inapoi. Aia in care nu exista prim-ministru, Uniunea Europeana, institutii financiare, ministere, politie, parlament, pe scurt, un sistem coercitiv abstract care le impiedica participarea directa la decizii. Atenieni vor sa se adune ca pe vremuri, pe un deal, si sa-si decida direct propriul viitor.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s