Despre bursuc

Bursucul (numit in taxonomie Meles meles) este un animal omnivor, hănindu-se cu fructe, seminţe, larve, gasteropode, ouă (furate din cuiburile păsărilor ce cuibăresc la sol) etc.
[…]
Spre deosebire de alte animale şi mai ales de vulpe, bursucul este un animal deosebit de curat. Vizuinele complexe, aflate chiar şi la 2 metri sub pământ, cu galerii lungi, de 7-8 m, au prevăzute încăperi separate pentru locuit, pentru provizii şi pentru excremente, acestea din urmă fiind periodic astupate şi înlocuite cu altele noi. Mania bursucului pentru curăţenie este folosită uneori de vulpe care, pentru a obţine o vizuină nouă fără efort, se “uşurează” de câteva ori la intrarea vizuinii bursucului, făcându-l să se mute (fireşte, dacă nu este prinsă “în flagrant”).
[…]
Bursucul are 60 până la 80 cm lungime şi coada de 15-20 cm. Este uşor de recunoscut datorită aspectului îndesat, al botului alungit şi, mai ales, a dungilor albicioase care merg de la bot spre coadă. Are o inteligenţă uimitoare şi un curaj remarcabil.
[…]
Bursucul trăieşte 15 ani. Mormăie şi pufăie când este atacat, plânge (ţipă) când este prins – similar iepurelui. Trăieşte izolat, căutând femela doar în perioada de împerechere şi, imediat dupa ce aceasta se produce, o părăseşte. Doar mama poate fi văzută, de primavara până toamna, cu puii dupa ea. Perioada de împerechere este iulie – august.

Bursucul petrece iarna hibernând, la fel ca ursul. Dormitează de regulă de pe la sfârşitul lui noiembrie şi până pe la începutul lunii martie.

Mai multe detalii despre lumea fascinanta a bursucilor aici si pe blog.

Advertisements

17 thoughts on “Despre bursuc

 1. Foarte interesant articolul, l-am citit cu cea mai mare placere. Felicitari!

  Discutam azi cu un prieten despre bursuci si am ajuns sa ne intrebam daca femela bursuc are vreo denumire aparte (cum e in cazul calului si a iepei). Stii ceva despre asta? sau pur si simplu i se spune femela?!

  Multumesc mult !

 2. Mi-a povestit o cunostinta ca a avut o intalnire …mai deosebita !!! cu un bursuc …Se intorcea spre casa -undeva mai izolata -avand intr- o plasa carne afumata , mezeluri , avea si pensia , pe care tocmai o incasase…Plasa o atarnase intr-o bâta si a pus-o pe umar. Pe carare, se intalneste cu bursucul , da bâta jos de pe umar , sa il alunge , dar ii cade plasa …Bursucului i-a mirosit a carne , afumatura … a inhatat plasa si a fugit …Importanta era pensia aflata in plasa aceea si desigur buletinul …asa ca a fost necesar sa dea cu bâta dupa el si sa isi recupereze averea ….Se pare ca este destul de agresiv si desigur staruitor …cand ii este foame …

 3. Mergand prin padure m-am intalnit si eu, bineinteles din intamplare cu un animalut extrem de… simpatic. Din pricina emotiei nu am constientizat pe moment ce fel de animal era, dar curand am realizat ca era un …bursuc. Probabil ca emotia a fost evidenta si pt. el deoarece s-a oprit si m-a privit mirat si entuziasmat. Ce pot sa spun este faptul ca i-am citit in privire curajul si curiozitatea. Pacat ca intalnirea ne-a fost curmata de catre cainele meu care,vrand sa se joace a luat-o la fuga dupa bursuc.

 4. Am un bursuc si eu lam cumparat de la o Doamna care le intretine am observat in el inteligenta e atit de dragut si atit de splendit incit nam cuvinte de redat imi sunt dragi acesti animaluti doar prin ceea ca sunt deosebite de ceilalti.

 5. am vazut animalut frumos da nu era nici Doamna nici bursucu…….dragalase animale!!!!!!!!

 6. da!!!
  un bursuc se intoarce cu picioarele in sus,iar,ceilalti il incarca,pun stiuleti de porumb sau struguri dupa care il tarasa pana la locul unde isi au vizuina
  eu am in curte porumb si vie,au facut prapad,le plac strugurii albi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s